1. Anasayfa
  2. Haber
Trendlerdeki Yazı

ASUS TUF Gaming VG27AQA1 Monitör İncelemesi

ASUS TUF Gaming VG27AQA1 Monitör İncelemesi
ASUS TUF Gaming VG27AQA1 Monitör İncelemesi
0

Bu incelemede Asus’un yeni piyasaya sürdüğü oyuncu monitörü ASUS TUF Gaming VG27AQ1A modeline yakından bakıyoruz.

Hem 27” boyutunda hem de 2K çözünürlüğe sahip monitörler, özellikle oyunlar için en ideal tercih. Zira bu monitörlerin ekran boyutları FPS türü oyunlar için ideal büyüklükte, 2K çözünürlük ise günümüz oyunlarında hem kalite hem de performans için ideal görüntüyü sunuyor. 

ASUS TUF Gaming VG27AQ1A tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran, aynı zamanda fiyat olarak da iddialı bir monitör.

Monitörün güncel fiyatını öğrenmek için tıklayın!

  • Boyut: 27”
  • Panel Tipi: VA
  • Çözünürlük: 2560х1440
  • Yenileme Hızı: 170 Hz
  • Max. Parlaklık: 300 cd/m²
  • Kontrast: 3000:1
  • HDR desteği: HDR10
  • VESA desteği: VESA 100×100
  • Bağlantı seçenekleri: 1х DisplayPort 1.2, 2х HDMI 2.0, headphone jack
  • Dahili hoparlör: Var (2 x 2W) 
  • Adaptive Sync Teknolojisi: AMD FreeSync Premium
  • Ağırlık: 4,65 kg

videoplayback 1.webm snapshot 01.26.090

Tasarım

ASUS VG27AQA1A, TUF serisi monitörlerde görmeye alıştığımız bir tasarıma sahip. ROG serisinin aksine ilk başta göze çarpan keskin hatlar ya da RGB aydınlatma gibi seçenekler TUF serisi monitörlerde pek gördüğümüz bir tasarım tercihi değildir. Bu monitörün de bunu devam ettirdiğini ve oldukça sade bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. 

Arka taraf siyah mat ve plastik yanında oyuncu monitörü olduğunu belli eden parlak siyah çizgiler ile bezenmiştir. VESA bağlantı noktasının tam ortasında klasik TUF yazısı ve logo olmasa oyuncu monitörü olduğunu anlamak zor olurdu. 

videoplayback 1.webm snapshot 02.49.193

Bağlantı ara yüzleri, monitörün kendi stant ayağını taktığınız noktanın hemen yanında yer alır. 65W gücünde, harici adaptörle çalışan monitörün bağlantı seçeneği olarak 1 adet Displayport ve 2 adet HDMI ile geldiğini belirtelim. 

Ayrıca 2 adet 2W gücünde dahili hoparlör ile gelen monitörde, harici aygıtlarınızı bağlayabilmek için bir de 3.5mm jak yer alıyor. 

videoplayback 1.webm snapshot 07.59.012

Monitörün dahili ayağı, ne yazık ki ergonomi anlamında pek fazla seçenek sunmuyor. Sadece öne ve arkaya doğru -5 veya +20 derecelik eğimler verebildiğiniz bu standın başka hiçbir özelliği bulunmuyor. İki tarafa doğru uzanan V şeklindeki ayaklar masa üzerinde nispeten yer kaplarken, stant hariç net ağırlığı 3.85kg ağırlıkta olan ekranı sağlam şekilde tutma görevini rahatça yerine getiriyor.

OSD Ekranı

ASUS TUF Gaming VG27AQA1A’nın OSD menüsünü kontrol etmek için panelin sağ arka tarafına konumlandırılmış dört adet harici düğme ve 5 yönlü bir joystick yer alır. Bu tuşlardan en altta olanı monitörü kapatıp açmaya yarar.

videoplayback 1.webm snapshot 07.22.438

Güç tuşunun hemen üstündeki ile hızlıca görüntü modu değiştirebilirsiniz. Geriye kalan diğer 2 tuş ise özelleştirilebilir olarak sunulmuştur. Ve OSD üzerinden çeşitli menü kısa yollarını atayabilirsiniz. 

videoplayback 1.webm snapshot 03.18.325

OSD menüsü renkli tasarlanmış ve kontrast bir görünüme sahip olması dikkatimi çeken bir unsur oldu. Ayrıca tamamen Türkçe desteği bulunduğunu da belirtelim.

Teknik Özellikler

ASUS TUF Gaming VG27AQA1A, 2560 x 1440 piksel çözünürlükte, 8Bit renk derinliği sunan, 27” boyutunda bir VA panele sahiptir. 

videoplayback 1.webm snapshot 06.41.237

Eğer monitör Displayport üzerinden bağlı ise, 170Hz, HDMI üzerinden bağlı ise, maksimum 144Hz yenileme hızına çıkabilir. Ayrıca AMD Freesync Premium desteği bulunan monitörün ne yazık ki Nvidia G-Sync tarafında herhangi bir desteği bulunmuyor. 

videoplayback 1.webm snapshot 04.58.848

Aslında Asus bu monitörün doğal yenileme hızını 165Hz ile sınırlamış durumda. Eğer tam olarak 170Hz yenileme hızına çıkmak istiyorsanız, OSD menüsü altında yer alan hız aşırtma seçeneğini açmanız gerekiyor. Buradaki amaç, 170Hz yenileme hızının çok düşük ihtimalle bile olsa çeşitli sorunlar çıkarması halinde (örn. kırpma, titreme vs.), güvenli üst sınır olarak belirlenen 165Hz değerine kolayca dönebilmenizdir. 

videoplayback 1.webm snapshot 08.24.569

Bazı oyuncu monitörlerinde de gördüğümüz ELMB (Extreme Low Motion Blur) özelliği bu monitörde de mevcut. Bu özelliği OSD üzerinden aktif ettiğinizde hareketli görüntülerin, bulanıklığını azaltabilirsiniz. Bu ayarı özellikle rekabetçi FPS oyunlarında açmak isteyebilirsiniz ancak parlaklık ve renklerin canlılığından büyük ölçüde feragat etmiş olursunuz.

Monitörün özelliklerini yalnızca OSD menüsünden değil, Asus’un sitesinden indirebileceğiniz Asus DisplayWidget isimli uygulama sayesinde, masaüstünden kolayca yönetebilirsiniz. 

videoplayback 1.webm snapshot 08.53.186

Asus TUF Gaming VG27AQA1A teknik olarak 1 ms MPRT değerine sahiptir. Ancak bu değeri elde edebilmeniz için ELMB özelliğinin aktif edilmesi gerekir. 

VA panelin getirdiği yüksek kontrast oranı, siyahların derinliği, düşük ışık sızması gibi avantajlar yine bu monitörde görebileceğiniz bazı pozitif noktalar diyebiliriz. 

videoplayback 1.webm snapshot 02.59.060

Kağıt üzerinde 300nit parlaklık sunan Asus TUF Gaming VG27AQA1A, bazı sahnelerde bu parlaklığında üzerine çıkmayı başarıyor. Bu noktada beklentimin üzerinde kaldığını söyleyebilirim. Ayrıca monitörde HDR10 desteği de mevcut. Ve oyuncu monitörlerinin genelinde HDR modu açıkken yaşanan, renklerde aşırı solma, düşük parlaklık gibi sorunları bu monitörde yaşamadım.

asus renk

Yaptığımız renk testinde ise bu monitör, sRGB’nin %95.5’ni, Adobe RGB’nin %68.8’ini ve DCI P3’ün de %72’sini karşılayabildiğini gördük. Özellikle VA panele sahip orta düzey bir oyuncu monitörü için bu değerlerin gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Özetle

Asus TUF Gaming VG27AQA1A, 2K çözünürlüğünde VA panele sahip, yüksek görüntü kalitesini, yüksek yenileme hızlarıyla sunan 27” boyutunda oldukça ideal bir oyuncu monitörüdür. Başarılı HDR performansı ve AMD FreeSync Premium desteği de yanında bonus olarak gelir. 

videoplayback 1.webm snapshot 04.07.819

Fiyatı 7500₺ bandında olan monitörün göze çarpan tek eksisi, dahili standın ergonomi anlamında oldukça az seçenek sunması diyebiliriz.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hep beraber teknoloji haber‘da tartışalım.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir