1. Anasayfa
  2. Haber
Trendlerdeki Yazı

İşlemci IPC Kıyaslamaları: Raptor Cove, Zen 4 ve Golden Cove

İşlemci IPC Kıyaslamaları: Raptor Cove, Zen 4 ve Golden Cove
İşlemci IPC Kıyaslamaları: Raptor Cove, Zen 4 ve Golden Cove
0

Hem AMD “Raphael” Ryzen 7000 hem de Intel 13. Nesil Core “Raptor Lake” işlemcilerin mühendislik örneklerine erişimi olan OneRaichu, iki platform arasında IPC karşılaştırmaları gerçekleştirdi. Intel işlemcilerdeki verimlilik çekirdeklerinin (E-Core) devre dışı bırakıldığını belirtelim. Ayrıca her iki yonganın saat hızları 3.60 GHz’e çekildi ve testler çeşitli DDR5 bellek yapılandırmalarında gerçekleşti.

IPC testi, çoğunlukla kurumsal uygulamalarla ilgili bir kıyaslama aracı olan SPEC ile yapıldı. DDR5-4800 bellek ve 3.60 GHz hızında SPECCPU2017 Rate 1 üzerinde test edilen AMD “Zen 4” çekirdeği, SPECint’te (tamsayı performansı) en yüksek puanları alarak “Raptor Cove” performans çekirdeğini geride bıraktı. Yaklaşan Raptor Lake işlemcilerde yer alacak olan Raptor Cove 6.63, mevcut Alder Lake işlemcilerde yer alan Golden Cove ise 6.52 puan alıyor. Burada lider olan Zen 4 çekirdeği ise 6.66 puana erişmeyi başarıyor.

1 – 2


Söz konusu SPECfp testleri (kayan nokta performansı) olduğunda “Zen 4” çekirdeği “Raptor Cove”un gerisinde kalıyor. Burada Golden Cove 9.91 ve Raptor Cove 10.21 puan elde ederken, AMD’nin yeni çekirdekleri 9.99 puana erişiyor. AMD’nin “tatlı nokta” olarak gördüğü bir frekans olan DDR5-6000’de işler ilginçleşiyor. 13. Nesil “Raptor Cove”, SPECint testinde 6.81 puan ile zirvede. Zen 4 ve Golden Cove çekirdekleri ise sırasıyla 6.77 ve 6.71 puanda. SPECfp testlerine tekrar dönecek olursak, Golden Cove 10.20, Raptor Cove 10.46 ve Zen 4 çekirdeği 10.04 puanlık skora ulaşıyor.

Tahmin edebileceğinizin aksine, Zen 4 aslında daha hızlı belleklerle Raptor Lake’e göre daha az performans elde ediyor. Raichu, Zen 4’ün “harika” bir önbellek yapılandırmasına sahip olduğunu söylemişti. Bu da çiplerin eskisi kadar DRAM’e bağımlı olmadığını gösteriyor.

Buradaki büyük sürpriz Gracemont verimlilik çekirdeklerinde. 12. Nesil Alder Lake işlemcilerde yer alan “Gracemont” verimlilik çekirdeklerinin 13. Nesil Raptor Lake iki kat daha fazla L2 önbellek kapasitesine sahip olduğunu baştan belirtelim. Bu verimlilik çekirdekleri, eski “Skylake” mimarisinde kullanılan çekirdekler ile kıyaslanabilir seviyede IPC seviyelerine ulaşıyor. Başka bir deyişle, Intel’in verimlilik çekirdekleri, geçmiş nesillerde kullanılan performans çekirdekleriyle benzer seviyelere geliyor.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hep beraber teknoloji haber‘da tartışalım.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir