1. Anasayfa
  2. Haber
Trendlerdeki Yazı

Radyoaktif kalma süresini binlerce yıldan 500 yıla indirdi!

Radyoaktif kalma süresini binlerce yıldan 500 yıla indirdi!
Radyoaktif kalma süresini binlerce yıldan 500 yıla indirdi!
0

İsviçre’de radyoaktiviteyi azaltmak için devrimsel bir teknoloji geliştirildi. Nükleer atıkların çevremize verdiği radyoaktif kalma süresi binlerce yıldan 500 yıla indi. İsviçre merkezli Transmutex şirketi, nükleer atıkların hacmini yüzde 80 oranında azaltabilecek bir teknoloji geliştirdi. Peki bu teknolojiyi kim nasıl kullanacak? İşte detaylar…

Transmutex, elementlerin transmutasyonu üzerine çalışıyor. Yani, bir elementi izotopuna veya tamamen farklı bir elemente dönüştürüyor. Eskiden simyacılar metalleri altına çevirmeye çalışırlardı ama başaramamışlardı. Fakat CERN’den gelen eski bilim insanları bu işi başardı. Bir elementten başka bir element ürettiler.

Nükleer atık tesisi radyoaktif madde

Bir parçacık hızlandırıcı kullanarak hafif radyoaktif bir element olan toryumu uranyum izotopuna dönüştürüyorlar. İşin en güzel yanı, bu yeni uranyum geleneksel uranyum gibi plütonyum veya diğer yüksek radyoaktif atıklar üretmiyor.

Nükleer bomba arazisine solar çiftlik kuruyor!

Nükleer bomba arazisine solar çiftlik kuruyor!

ABD Enerji Bakanlığı, nükleer bomba test arazilerini güneş enerjili solar çiftliklere dönüştürerek çevreci bir devrime imza atıyor.

Bu yeni teknolojinin arkasındaki isim, CERN’in eski genel direktörü Carlo Rubbia. Transmutex’in teknolojisi, İsviçre’nin nükleer atıkları yöneten ulusal kurumu Nagra tarafından aylarca incelendi ve gerçekten büyük bir potansiyel taşıdığı anlaşıldı.

Nagra’nın değerlendirmesine göre, bu teknoloji nükleer atıkların hacmini yüzde 80 oranında azaltabilir ve radyoaktif kalma süresini binlerce yıldan 500 yılın altına indirebilir. Üstelik, bu teknoloji mevcut nükleer atıkların yüzde 99’unda kullanılabiliyor.

nukleer atiklar radyoaktif kalma suresi 1 e1716995275185

Tabii ki, bu teknolojinin önünde bazı engeller de var. Öncelikle, nükleer enerji tesisleri genellikle parçacık hızlandırıcıları barındıracak altyapıya sahip değil. CERN’in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nı inşa etmek yaklaşık 5 milyar dolara mal olmuştu, bu da her nükleer tesisin böyle bir yatırımı karşılayamayacağı anlamına geliyor.

Ayrıca, nükleer teknolojiye karşı genel bir direnç de var. Almanya gibi ülkeler nükleer enerji tesislerini kapatma yoluna giderken, İsviçre de benzer planlara sahip. Ancak hükümet ikna olabilirse, Transmutex’in teknolojisi bu tesisler için hayat kurtarıcı olabilir.

Bu yeni teknoloji, nükleer atıkların radyoaktif kalma süresi için büyük bir adım. Ayrıca, gelecekte nükleer enerjinin daha güvenli ve sürdürülebilir olmasını sağlayabilir. Daha fazla bilgi için şirketin websitesine buradan ulaşabilirsiniz. Bu adım, nükleer enerjinin geleceğini nasıl şekillendirecek dersiniz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

nükleer atıkradyoaktif madde

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hep beraber teknoloji haber‘da tartışalım.

https://shiftdelete.net/nukleer-atiklar-radyoaktif-kalma-suresi

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir