1. Anasayfa
  2. Haber
Trendlerdeki Yazı

Su Bazlı İyonik Çipler Önemli Bir Dönüm Noktasına Ulaştı

Su Bazlı İyonik Çipler Önemli Bir Dönüm Noktasına Ulaştı
Su Bazlı İyonik Çipler Önemli Bir Dönüm Noktasına Ulaştı
0

Bilim insanları, geleneksel yarı iletken tabanlı işlemcilere kıyasla özellikle enerji verimliliği sağlayabilecek iyonik mikroişlemciler geliştirmek için çalışıyor. Advanced Materials dergisinde yayınlanan makaleye göre, Harvard’ın John A. Paulson Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Okulu’ndan (SEAS) bir grup araştırmacı, biyoteknoloji girişimi DNA Script ile işbirliği yaparak yüzlerce iyonik transistörden oluşan bir iyonik devre geliştirdi. Hatta araştırmacılar sinir ağı hesaplamasının temel bir işlemini bile gerçekleştirdiler.

İyonik işlemci tasarımı, elektrik yerine elektrokimyayı kullanan işlemciler geliştirmek üzere biyolojinin işleme sistemlerinden elde edilen bilgiler sayesinde yapılıyor. Araştırmacılar, iyonik işlemcileri enerji tasarrufu sağlayacak, geleceği olabilecek bir teknoloji olarak görüyor.

Yüzlerce ayrı iyonik transistörden (sağda) oluşan bir diziye (ortada) sahip bir CMOS çipi (solda).
Yüzlerce ayrı iyonik transistörden (sağda) oluşan diziye (ortada) sahip bir CMOS çipi (solda).

Bilim insanları yüzlerce iyonik transistör içeren ilk devre kartını hazırlamakla meşgul. Dolayısıyla bu teknoloji için henüz çok erken. Daha öncesinde tekli iyonik transistörler gösterilmişti. Şimdi ise yüzlerce, binlerce, hatta milyonlarca iyonik transistörün bir araya gelmesi için kapılar aralanıyor.

Bahsi geçen ilk iyonik devre, birlikte çalışabilen tekli iyonik transistörlerin birleşimi ve sayısının artmasıyla oluşturuldu. SEAS’ta doktora sonrası araştırmacı olan ve makaleyi hazırlayan Woo-Bin Jung, gelişim süreciyle ilgili şunları söylüyor:

Şimdiye kadar, su bazlı iyonik transistörde geçitleme ve iyonik taşımayı sağlamak için hidrojen ve kinon iyonları gibi yalnızca 3 ila 4 iyonik tür kullandık. Daha çeşitli iyonik türleri kullanmak ve işlenecek bilgi içeriğini zenginleştirmek için bunlardan nasıl yararlanabileceğimizi görmek çok ilginç olacak.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hep beraber teknoloji haber‘da tartışalım.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir