1. Anasayfa
  2. Haber
Trendlerdeki Yazı

Artık meclise de geliyor: TBMM’de ChatGPT önergesi!

Artık meclise de geliyor: TBMM’de ChatGPT önergesi!
Artık meclise de geliyor: TBMM’de ChatGPT önergesi!
0

Yapay zeka hayatımızın her alanına yayılmaya devam ediyor. İlk etapta sadece bilgi almak için kullandığımız yapay zeka yazılımları giderek bizim kararlarımızı da etkilemeye başlıyor. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de yapay zeka konuşulmaya başlandı. İşte konuyla ilgili detaylar…

ChatGPT ile oluşturulmuş soru önergesi mecliste!

ChatGPT ile mühendislik, tıp, psikoloji gibi alanlarda verilen danışmanlık hizmeti yavaş yavaş ülkelerin meclislerinde de yer almaya başladı. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ilk kez ChatGPT tarafından oluşturulmuş bir soru önergesi sunulacak. Yapılacak olan soru önergesi ile mecliste yapay zekanın da söz hakkına sahip olabileceği gösterilecek.

Balıkesir milletvekili Burak Dalgın konuyla alakalı olarak bir Twitter paylaşımı yaptı. Yaptığı paylaşımında ChatGPT ile bir soru önergesi hazırladıklarını ve bu önergeyi hafta başında meclise sunacaklarını belirtti. Paylaşımın devamında ise siyaseti Cobot çağına ısındırmaya çalıştıklarını belirtti.

Bu ısınma turları aslında hem ülkemiz hem de dünya için oldukça güzel. Yapay zeka teknolojilerinin her alanda bu denli hızlı yer alması dünya gündemine de yansımış olacak. Ancak ne kadar güvenilir olduğu hala tartışmalı bir konu. Mahkemelerde söz hakkına sahip olması veya ChatGPT’nin dava açabiliyor olması masum insanların da etkilenebileceği anlamına geliyor.

ChatGPT veya diğer yapay zeka dilleri üzerinde (burada tek bir dil grubuna sorumluluk yüklenmesine gerek yok hepsinin başına gelebilir) yapılacak kötü niyetli bir yazılım dava esnasında kullanılacak delil ve şahitlik konularında kötü niyetli ellere geçebilir. Sahte şahitlik, yalan bir delil beyan edilmesi sebebiyle masum insanların başı yanabilir.

chatgpt mobil 1

Yapay zeka dillerinin bu tarz ciddi konularda kullanılabilmesi için öncelikle sağlam güvenlik önlemleri alınmalı. Mahkemelerde kullanılacak olan dillerin sunduğu kanıt veya şahitlik beyanlarının doğru olup olmadıklarının belirli algoritmalar tarafından test edilmesi gerekiyor. Tabi bu test sistemleri de aslında yapay zekaya sahip olacaklar. Bu sebeple özellikle yazılım endüstrisinin bu alanda ciddi atılımlar yapması gerekiyor.

Peki siz Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer alacak olan ChatGPT ile yazılmış ilk soru önergesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hep beraber teknoloji haber‘da tartışalım.

https://shiftdelete.net/tbmm-chatgpt-onergesi

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir