1. Anasayfa
  2. Haber
Trendlerdeki Yazı

Yapay Zeka Şirketleri İzinsiz İçerik Toplamakla Suçlanıyor

Yapay Zeka Şirketleri İzinsiz İçerik Toplamakla Suçlanıyor
Yapay Zeka Şirketleri İzinsiz İçerik Toplamakla Suçlanıyor
0

Bir içerik lisanslama girişimi olan TollBit’e göre, bazı yapay zeka şirketleri Robots Exclusion Protocol’ü (robots.txt) atlatarak web sitelerinden izinsiz içerik topluyor. Forbes da daha öncesinde yapay zeka şirketi Perplexity’yi içeriğini çalmakla suçlamıştı. Bu sorun görünüşe göre AI şirketleri ve yayıncılar arasında birçok anlaşmazlığa yol açacak.

TollBit yayıncılara bir posta gönderdi ve Reuters bu gönderinin içeriğine ulaştı. Yazılanlara bakılırsa birçok yapay zeka platformu, bir sitenin bazı bölümlerinin taranmasını engellemek için kullanılan robots.txt standardını es geçerek bilgilere erişim sağlıyor. Şirketin analizleri, çeşitli AI araçlarının izinsiz olarak eğitim için veri kullandığını ortaya koyuyor.

Örnek olarak, yapay zeka arama girişimi Perplexity, Forbes tarafından araştırma hikayelerini uygun atıf veya izin olmadan yapay zeka tarafından oluşturulan özetlerde kullanmakla suçlandı. Sonrasında ise Perplexity bu iddialar hakkında hiçbir yorum yapmadı.

1990’ların ortalarında oluşturulan robots.txt protokolü, web tarayıcılarının web sitelerine aşırı yüklenmesini önlemek için tasarlandı. Yasal bir yaptırımı olmamasına rağmen geleneksel olarak geniş çapta kabul gören bir protokoldü, lakin yapay zeka çözümleri hiçbir şeyi tanımıyor.

Sohbet robotları gibi birçok yapay zeka aracı bildiğiniz gibi internet üzerinden bilgi toplamakta. Alınan bu bilgiler algoritmalar tarafından eğitiliyor, kullanılıyor ve çeşitli yanıtlar üretebilmek üzere özeti çıkarılıyor. Yani tabiri caizse AI sistemleri web içeriklerinden veri kazıyor. Yayıncılar ise izinsiz içerik kullanımını engellemek için Robots Exclusion Protocol isimli protokole güveniyordu.

Bu bağlamda, New York Times gibi bazı yayıncılar telif hakkı ihlali nedeniyle yapay zeka şirketlerine karşı yasal işlem başlattılar. Bazıları ise lisans anlaşmaları yapmayı tercih etti. Her yayın şirketi kendi kararını verse de bu tartışma son bulacak gibi görünmüyor. Birçok yapay zeka geliştiricisi, içeriğe ücretsiz olarak erişmenin herhangi bir yasayı ihlal etmediğini (ücretli içerik olmadığı sürece) savunuyor.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hep beraber teknoloji haber‘da tartışalım.

Reaksiyon Göster
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    be_enmedim
    Beğenmedim
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    _z_c_
    Üzücü
  • 0
    _a_rd_m
    Şaşırdım
  • 0
    k_zd_m
    Kızdım
Paylaş

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir